logo

Regnvand - få dit på det tørre

Artikel i Magasinet Boligforbedring, oktober 2016:
Med regnvandsbede, færre fliser og faskiner kan du forebygge, at vandet strømmer ind i huset under et skybrud. Det kaldes Lokal Afledning af Regnvand (LAR), og de fleste løsninger kan du selv udføre.

Download artiklen som pdf (åbner i nyt vindue).

Den ekstreme regn, vi oplever i disse år, giver mange problemer med oversvømmede kældre, fordi kloakkerne ikke kan tage de enorme vandmængder under skybrud og kraftige regnskyl. I stedet samler vandet sig på jordoverfladen og trænger ind i huset gennem soklen, kloakken, kælderdøren eller andre steder.

Som grundejer har du ansvaret for at håndtere det regnvand, der falder på din grund, og hvis du ikke allerede har sikret dit hus mod skybrud og vandskader, er det måske på tide at se på, hvad du kan gøre.

Håndtér regnvandet, hvor det falder
Der findes en hel vifte af løsninger, som leder regnvandet væk fra dit hus, ned i jorden og helt uden om kloakkerne. Løsningerne nedsiver, fordamper eller genanvender regnvandet dér, hvor det falder – for eksempel ude i din have. Deraf betegnelsen Lokal Afledning af Regnvand (LAR).

En LAR-løsning kan for eksempel være regnvandsbede, regnvandsbeholdere eller faskiner, der opsamler regnvandet og sørger for, at det siver ned i jorden. Det kan også være en anden type belægning på grunden, f.eks. mere grus eller græs frem for fliser, asfalt eller beton, som forhindrer regnvandet i at sive ned.

Hjælp at hente
Har du brug for råd og vejledning, er der cirka 200 entreprenører landet over – også her i vores område – der tilbyder private boligejere et gratis klimatjek. Se listen på Klimatilpasning.dk (åbner i nyt vindue). Her kan du også finde vejledning, inspiration og nyttige tips til LAR-løsninger.

Dit regnvand kan være penge værd
I Egedal Kommune kan du få tilskud til dit regnvandsprojekt i form af tilbagebetaling af tilslutningsbidraget. Hvis du leder alt dit regnvand uden om kloakken, kan Furesø Egedal Forsyning refundere 40 procent af tilslutningsbidraget. I 2016 svarer det til 23.795,95 kroner inkl. moms. Det er også muligt kun at frakoble en del af regnvandet.

Læs mere om tilbagebetaling her.

Bliv klar til LAR
Før du går i gang med et regnvandsprojekt hjemme i haven, er det en god idé at finde ud af, hvad der vil fungere bedst på netop din grund, og om jorden er egnet.

Som det første skal du derfor undersøge reglerne for nedsivning af regnvand dér, hvor du bor. Du skal nemlig have en nedsivningstilladelse af Egedal Kommune, som har til opgave at sikre, at et anlæg ikke bliver placeret oven på forurenet jord eller for tæt på vandboringer.

Læs mere om processen.

 

Du kan få fat i os ved akutte situationer uden for normal arbejdstid. Vagttelefon 44 20 80 80