logo

Pas på afløbet: En jul uden stop

Hæld ikke stegefedt fra flæskesteg og juleand ud i køkkenvasken. Det kan stoppe afløbet – og dét er ikke fedt, når hele familien er inviteret til julefest. Få i stedet gode fif til, hvordan du nemt kommer af med fedtstoffet og i øvrigt holder dit afløb rent og fint.

Kom af med fedtet – eller brug det
I stedet for at hælde stegefedt og fedtstof i køkkenvasken, kan du gøre følgende:

Lad fedtet køle af og hæld resterne i en mælkekarton, som du lukker og smider i skraldespanden. Derefter kan du gøre gryden, panden eller bradepanden ren med varmt vand i køkkenvasken.

Er der tale om smør eller margarine, kan du bare lade det størkne i panden/gryden. Tør det derpå af med et stykke køkkenrulle og smid papiret i skraldespanden.

Husk, at du kan gemme ande- eller gåsefedt og bruge det som smagsforstærker i andre retter. Bland f.eks. halv del andefedt og en halv del svinefedt med friskt timian og server det til julefrokosten, fx som smør på sildemaden.

Hvis afløbet alligevel propper til
Udsender dit afløb gurglende, bloppende advarsels-lyde, er det en god idé at tage affære, før det propper til for alvor.

Er afløbet kun lidt stoppet - fx af fedt fra madlavningen - kan du prøve at hælde lidt almindelig opvaskemiddel evt. suppleret med en kandefuld kogende vand i afløbet. Det er nogle gange nok til at opløse fedtet.

Hjælper det ikke, kan du prøve at løsne proppen med en god, gammeldags svupper.

Gør afløbet stadig knuder, er der kun den hårde måde tilbage: Du må skille rørene under vasken og rense afløbet ved at fjerne fedt-proppen med hænderne. Her kan gummihandsker være en god rekvisit.

Hæld ikke kemi i afløbet
Kemiske midler som afløbsrens, kaustisk soda og klorin skal du undgå. Miljøet har ikke godt af det, og fx kaustisk soda kan udvikle så meget varme, at samlinger og rør af plast i afløbet bliver deforme og utætte. I øvrigt opløser et middel som klorin ikke fedtpropper.

De 3 gyldne råd: Sådan er du god ved dit køkkenafløb

  1. Hæld aldrig fedtstof i køkkenvasken
  2. Forebyg stoppede afløb ved at hælde en kedel kogende vand i afløbet et par gange om ugen
  3. Undgå afløbsrens, kaustisk soda og klorin

Et stoppet afløb kan koste dyrt
Det er vigtigt at være opmærksom på, at fedt fra afløbet kan samle sig i en klump i kloakken, og så skal man have fat i en slamsuger. Regningen kan risikere at ende hos dig selv, fordi du som husejer har ansvaret for den del af kloakrøret, der går fra vaskens afløb ud til ejendommens skel.

Også selvom fedtet kommer igennem både vaskens vandlås, det smalle rør ud til skel og det generelle kloaknet, giver det problemer. Det aflejrer sig bl.a. i pumpestationerne, hvor det kan sætte stop- og startfølere ud af funktion. Problemet opstår særligt om vinteren, hvor det varme fedt størkner og aflejrer sig i rør og anlæg.

Du kan læse mere om ansvar for og vedligehold af afløb her.

Du kan få fat i os ved akutte situationer uden for normal arbejdstid. Vagttelefon 44 20 80 80